Nieuwsbericht: Gulpen-Wittem zet in op AED-netwerk Budget van 33.000 euro
(Categorie: BRON: Weekblad De Trompetter)
Geplaatst door Eric Pasmans
vrijdag 15 maart 2013 - 16:25:57

GULPEN-WITTEM
De gemeente Gulpen-Wittem wil het AED-netwerk in de eigen gemeente flink uitrollen. Hiervoor wil het college de Raad vragen om een bedrag van 33.700 euro beschikbaar te stellen.
Geïnspireerd door de successen in de kern Eys wil de gemeente vooral in eerste instantie in opleiding investeren.Eys is inmiddels officieel tot 6-minuten zone omgedoopt. Dit is de tijd waarin iemand die een hartaanval krijg, nog middels een AED het leven gered kan worden.Eys heeft twee jaar gewerkt om dit predicaat te krijgen.
Inmiddels zijn er in het dorp drie (AED)apparaten geïnstalleerd en 55 vrijwilligers beschikbaar om deze apparatuur te bedienen. "Het liefst willen we dat alle kernen gaan deelnemen aan dit project. Dit kan levens redden", zegt wethouder
Piet Franssen. "Wel moeten de kernen zelf met initiatieven komen. Wij willen het graag ondersteunen. Ik weet dat er al grote interesse is in Slenaken en Partij om het voorbeeld van Eys te volgen."
In Slenaken is afgelopen december een AED netwerk opgericht door de stichting AEDnetwerk Slenaken met 1 AED en 32 opgeleide vrijwilligers.
In Gulpen zijn 2 AED’s beschikbaar (in Mosaqua en in het gemeentehuis). "Deze zijn echter niet openbaar en dienen naar buiten verplaatst te worden", aldus de gemeente.
In Wijlre is 1 AED beschikbaar (in het kantoor van de Rabobank). Deze is eveneens niet openbaar en dient daarom naar buiten verplaatst te worden.
In Partij-Wittem is 1 AED beschikbaar (in een Bed & Breakfast). Deze is echter niet openbaar.

Het college wil de Raad een budget vragen van 33.700 euro. Dit geld zal besteed worden aan de aanschaf van 10 AED's (17.000 euro), 12 openbare AED-kasten (6.300 euro) en opleiding (8.000 euro).
De gemeente schat dat na informatiebijeenkomsten die binnenkort gehouden, rond de 200 personen zich zullen aanmelden. Dat is ruim boven de norm van 117 vrijwilligers die noodzakelijk zijn.
Gulpen-Wittem wilde het plan ook richting de buren uitrollen. Zo zijn ook Vaals en Valkenburg gevraagd bij het AEDnetwerk te willen aansluiten.
"Hiervoor zijn in beide gemeenten echter geen financiële middelen beschikbaar."
Jurgen Simon


Dit nieuwsbericht is van ReanimatieNetwerk Eys
( http://reanimatienetwerk-eys.nl/news.php?extend.27 )